Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σταθερά κατά της σοσιαλιστικής Κούβας

Τη διατήρηση της λεγόμενης «Κοινής Θέσης» απέναντι στην Κούβα, αλλά και τη συνέχιση της παρέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας με την ενίσχυση των αντεπαναστατικών ομάδων που αποκαλούν «φιλοδημοκρατική αντιπολίτευση» αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας ότι «καλωσορίζει την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου με την Κούβα» τονίζει ότι στα πλαίσια αυτά «η ΕΕ θα θέσει βασική προτεραιότητα τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» και επιβεβαιώνει «την ανανεωμένη δέσμευσή της» προς την Κοινή Θέση του 1996, σημειώνοντας ότι θα την επανεξετάσει τον Ιούνη του 2010.

Το Συμβούλιο «σημειώνει ως θετικό την ανανέωση της αναπτυξιακής συνεργασίας με την Κούβα ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής του κουβανικού λαού». Επιβεβαιώνει «την αποφασιστικότητά της στην προώθηση ενός περιεκτικού διαλόγου με τις κουβανικές αρχές, καθώς και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της ειρηνικής φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης με βάση τις πολιτικές της ΕΕ» έτσι ευελπιστεί στην ουσία ότι θα πετύχει την ανατροπή του σοσιαλισμού στο Νησί της Επανάστασης.

Το Συμβούλιο προβάλλει προκλητικά και υποκριτικά αιτιάσεις περί «έλλειψης προόδου στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, και ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και πολιτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζει ότι η ΕΕ «θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας ώστε να προωθηθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην πραγματική πρόοδο προς μια πλουραλιστική δημοκρατία στην Κούβα», δηλαδή στην ουσία σε αντεπαναστατικές ομάδες. Το Συμβούλιο μάλιστα «προτρέπει την κουβανική κυβέρνηση να απελευθερώσει χωρίς όρους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», όπως ονομάζει όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων που αποδεδειγμένα δρούσαν με την οικονομική στήριξη υπέρ των συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Υπογραμμίζει δε εντελώς κυνικά ότι χρειάζονται «δομικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του κουβανικού λαού», καλεί την κουβανική κυβέρνηση «να χορηγήσει την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης συμπεριλαμβάνοντας την πρόσβαση στο Ιντερνετ για τον κουβανικό λαό». Και όλα αυτά τη στιγμή που δε γίνεται η παραμικρή νύξη για τον βάρβαρο πολύμορφο αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στην Κούβα εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ